Collaboratie van espresso liefhebbers

Pee Groothuizen

Er is niets zo prachtig als het delen van een passie met anderen. Het uitwisselen van ervaring en kennis zorgt voor groei.

Meer dan 10 jaar werkte Pee Groothuizen vanuit zijn huis aan espresso machines. De liefde voor de restauraties van machines vond hij ook terug bij anderen. In de online media is veel kennis aanwezig, alleen miste hij het persoonlijk contact.

Toen hij in 2023 de Koffiekliniek startte wist hij dat hem tot doel stond een plek maken waar espresso liefhebbers elkaar zouden  vinden. Een plek waar gewerkt wordt aan het behoud en het uitdragen van de espresso cultuur.

Alleen door samen te werken kunnen we meer bereiken. Vanuit dit gedachtegoed ontstond de Koffiekliniek.

Jan Peter Kurvers

Koffie is fascinerend door z’n ogenschijnlijke eenvoud en is zo universeel dat in iedere uithoek van de wereld gedronken wordt. De verwachting over de beschikbaarheid ervan is dezelfde als stromend water en elektriciteit. Al snel ging mijn interesse uit naar het bereidingsproces. Thuis stond vroeger al een van de eerste Moulinex espressomachines. Met het verstrijken der jaren werd mij duidelijk dat de Italianen op dit vlak ver vooruit liepen. Mijn eerste cappuccino dronk ik in een klein dorpje onder Napels.

Vanaf dat moment schafte ik ook een espressoapparaat aan en dat is in de jaren daarna stapsgewijs geëvolueerd naar high end machines en upgrades op het gebied van temperatuurbeheersing, flow-pressure controle etc. Ik blijf mij verbazen dat er iedere keer weer nieuwe variabelen zijn in proces van boon tot koffie.

In de Koffiekliniek geef ik uitvoering aan mijn wens om de wereld duurzamer te maken door oude espressomachines met een gedegen bouwkwaliteit te repareren en op een hoger niveau terug te brengen dan dat ze ooit geweest zijn. De  6-R’s van duurzaamheid: Reuse, Reduce,Refuse Rethink Repair Recycle staan hoog in het vaandel.

De oude machines hebben vaak een prachtige bouwkwaliteit en kunnen vaak met moderne materialen weer helemaal up to date worden gemaakt

Daarnaast is het vaak verrassend eenvoudig om door juiste afstelling van de bestaande apparatuur (espressomachine+bonenmaler) al een veel lekkerder kopje koffie te kunnen maken. Tuning en optimalisatie doet wonderen.